Jak już kilka razy wspominałem było świeto, święto narodowe. Trzeba było coś ze sobą zrobić żeby nie było…Rocznica proklamacji Republiki, Mao etc. więc naturalnym wyborem była restauracja 毛家菜/Mao Jia Cai, a przez nas zwana po prostu ‚Mao place’, co jest motywem przewodnim w lokalu można zgadywać:

Nie jestem wielbicielem  wodza, ale restauracja serwuje naprawdę genialne jedzenie, a do tego święto więc nie można było nie wpaść.  Problem z miejscem taki, że zawsze jest oblegane. Zaczynali z jedną salą, dziś rozbudowali się na trzy plus pietra. Ewidentnie biznes sie kręci. Chińczyk nie da się złapać na wystrój i akcenty z wodzem, jeśli jedzenie nie daje rady będzie po interesie. W Chinach mówią że ‚food is heaven’ i naprawde przywiązuja dużą wagę do tego co ląduje na stole. Oczywiście podczas przerwy w pracy nie ma szału, i nie każdego stać na wyskok do restauracji, ale jeśli już Chińczyk wybiera się do lokalu to ma być  ten cały ‚heaven’ w gębie. Chcąc dostac stolik w Mao knajpie trzeba swoje odczekać, na zewnatrz dostaniemy krzesła i słonecznik żeby sie zająć. Alternatywa to wpaśc tam przed 18ta, kiedy cały naród udaje się na kolację.

Tym razem udało się bez czekania, stolik jest. Głównym frykasem serwowanym w ‚Mao Jia Cai’ jest ‚red cooked pork’ (hong shao rou/ 紅燒肉 ), podobno ulubiona potrawa Mao, ale nie gwarantuje poprawności tej informacji. Różne legendy chodzą w Chinach jak wszędzie indziej. Tak czy owak  robią to danie faktycznie rewelacyjnie. Zazwyczaj w tym w daniu z mięsem dostajemy słoninę, za która nie przepadam, ale tu proporcje są na moja korzyść.

 

Mięso miekkie, świetnie doprawione etc. Na spodzie miski podkład z marynatów drobno posiekanych, które same w sobie mogłyby robic za osobne, bardzo dobre danie. Nie chce mi się nawet rozpisywac bo tego proóbować trzeba a nie czytać. Micha red cooked pork prezentuje sie tak:

Hong shao(red cooking/czerwone gotowanie) pochodzi podobno z Szanghaju, ale popularne jest w całym kraju. Oczywiście będzie się troche różnić ale koncepcja ta sama: sos sojowy, marynaty i inne sztuczki, a czerwony kolor daje hianjiu- czerwone wino, najlepiej z Shaoxing, które słynie z tych wyrobów. Na gotowaniu się nie znam więc zainteresowanych szczegółami  zapraszam do google. Obsługa miała ubaw bo zamówiliśmy 3 porcje miecha, co ewidentnie rozbawiło wszyystkich dookoła…

Dodatkowe michy: klasyczne syczuańskie ogórki z czosnkiem w sosie, najpopularniejsze ogórkowe danie w kraju:

Idealne na przystawke, zawsze smaczne, proste do zrobienia. Najczęściej bazuje na wiariacjach sosu sojowego, sezamowego, czosnku, octu i kawałków ostrej, suszonej papryki( tu akurat świeża czewona). Absolutny klasyk chińszczyzny.

Kalafior, chyba najlepszy jaki jadłem w życiu, cholernie pikantny, ale bardzo dobry:

 

Kalafior niby nic specjalnego a jednak…. podejrzewam, że  z chińskimi przyprawami, sosami etc. to i podeszwa z kalosza smakowałaby przyzwoicie.

Dla pewności że nie wyjdziemy głodni jeszcze jedno mięsne danie:

Dobrze jest mieć Chińczyków co znaja miejsca;) Marzeniem moim jest usiąść do takiej uczty z polskim piwem, to jedyna zmiana którą bym wprowadził na tym stole. Szersza perspektywa na sytuację:

Starczy tego bom sam głodny.  Najlepszy kalafior życia i jedno z lepszych mięś jakie próbowałem w Chinach. Nadal preferuję kurczaka, ale od czasu do czasu jakaś odmiana musi być…

Na dniach kolejna seria zdjęć z ‚Mao restaurant’- porozgladamy sie po knajpie i sprawdzimy wystrój bo ten też ciekawy. yo!

Tagged on:                 

One thought on “Świąteczna kolacja w ‚Mao Jia Cai’

  • 07/10/2013 at 11:50
    Permalink

    i dlaczego kliknęłam i mnie tu przeniosło… :( nie szalej tak z tym jedzeniem, bo nam, Twoim biednym czytelnikom, kubki smakowe uciekną i powędrują do Chin 😉

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Shares