Zazwyczaj blogi z Chin rozpisują sie o wolności/samowolce, jaka na chińskich ulicach powszechna jest w temacie gastronomicznym, dziś będzie trochę inaczej…zmiany, zmiany, zmiany….Sezon grillowy już sie kręci bo pogoda współpracuje, ale nie wszędzie jest kolorowo….

Guangzhou:

Miasto wprowadza zakaz sprzedaży żywego drobiu na większości marketów- powód to ptasia grypa H7N9, którą wykryto na 60% bazarów z kurami. Na razie ‚testują’ zakaz na okes 4 miesięcy, a docelowo ma obowiązywać na terenie całego miasta do 2024. Oczywiście wielu jest z tego powodu niezadowolonych- w Kantonie dumni sa ze świeżości składników i dań. Już pojawiają się opcje obchodzenia zakazu- wystarczy podjechać poza miasto po kurczaka…

Restauracje specjalizujące się w ‚kurzych’ daniach też płaczą- mrożone mięso traci swoje walory, szefowei kuchni zapowiadają, że przestaną serwować te dania bo przygotowanych z mrożonek  wstydzliby się podać na stół.

Zakaz wprowadozno w niektórych dzielnicach więc sa i zadowoleni z niego. Sprzedawca w nieobjętej dzielni zaliczył 70% wzrost sprzedaży, póki co….

Miasto będzie oferować ‚zapomogę’ w wysokości 24 000rmb(12 000pln) na doposażenie stoisk w potrzeby do sprzedaży mrozonek sprzęt.

SONY DSC

( angry birds- Shenzhen)


Pekin:

Władze stolicy wprowadziły(ponownie) dośc kontrowersyjny zakaz bardzo popularnego latem grillowania na powietrzu. Od 1maja za złamanie zakazu można dostać mandat w wysokości do 20 000rmb(10 000pln). Podobnie jak w Guangzhou i tu jest konkretny powów- słynne zanieczyszczenie powietrza…

Wg naukowców  uliczne grillowanie odpowiedzialne jest za 13%  zanieczyszczeńPM2.5, które nagminnie atakuje Pekin.

Kilka miesięcy temu zapowedziano instalacje 17 000 ‚strategicznych’ punktach kamer przemysłowych( BBQ CCTV), które mają namierzać nielegalnych ulicznych kuchmistrzów…

Fakt, Pekin ma przesrane ze smogiem, ale czy warto  zamykac te smaczne i tanie stoiska(i miejsca pracy) dla pozbycia się 13% zanieczyszczenia….?

Pzostaje czekac na  wypracowanie metod obchodzenia zakazu:) Część pewnie przeniesie się w zabudowane/zadaszone lokalizacje. Dosłownie kilka dni temu czytałem o  cwaniach co autobus za 40 000 kupili i zaadoptowali na restaurację. Było wzięcie bo i atrakcja sama w sobie, ale wczoraj czy przedwczoraj autobus poszedł z dymem, na szczęście obyło sie bez ofiar…

bbq1

(grill w mojej ulubionej knajpie w Pekinie- otwarte całą dobę, piwo tanie, jedzenie smaczne- czyli ‚full service’)


Szanghaj:

Tu dla odmiany zniesienie a nie wprowadzenie zakazu;) Po 3 miesiąca obowiązywania zakaz sprzedaży żywym drobiem odchodzi w przeszłość. Jednak pozostaną kontrole jakościowe i sanitarne mające na celu zagwarantowanie bezpieczeństwo. Brzmi sensownie, ale teoria musi być jeszcze zweryfikowana przez życie;)

bbq2

(Szanghaj, środek nocy[i ulicy], szaszłyki się robią…)

bbq3

(Shangri-La- jedne z lepszych patyków jakie jadłem w Chinach)

bbq4

(Dali- ulica z kilkudziesięcioma knajpami, wszstkie  grillujące na masową skalę)

bbq5


Pingdingshan:

A na dalekiej prowincji, czyli u mnie, wszystko po  staremu:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Wszyscy futrują na powietrzu, grile stoją w gotowości, piwko się leje…Przełom kwietnia i maja to idelany w moim regionie czas na takie akcje, temperatury sprzyjają, ale jeszcze nie ma upałów…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

pzdr

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Shares